Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΩΣ ΟΣΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΟΥ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ.

1.Το εμβόλιο CaniLeish ενδείκνυται για χρήση σε σκύλους ηλικίας άνω των 6 μηνών για να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης ενεργού λοίμωξης ή κλινικής λε'ι'σμανίωσης.

2.Δεν υπάρχουν δεδομένα αποτελεσματικότητας για κουτάβια μικρότερης ηλικίας.

3.Η κύρια ( αρχική ) αγωγή συνίσταται σε τρεις ενέσεις, οι οποίες χορηγούνται σε διαστήματα 3 εβδομάδων.

4.Η εγκατάσταση της ανοσίας ( δηλαδή η έναρξη προστασίας του ζώου ) πραγματοποιείται 4 εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιακού σχήματος. Στη συνέχεια απαιτείται ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός για τη διατήρηση αυτής της ανοσίας.

5.Το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο και να γίνεται ανασύστασή του αμέσως πριν από τη χρήση. Ενδείκνυται να θερμαίνεται στο χέρι πριν από τη χορήγηση μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία σώματος και να γίνεται ελαφρά μάλαξη του σημείου της έγχυσης, μετά από τον εμβολιασμό.

6.Η εταιρεία συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο να ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ταυτόχρονα με άλλους εμβολιασμούς ( κλασσικά ετήσια εμβόλια του σκύλου ). Το χρονικό διάστημα που συστήνεται να μεσολαβεί μεταξύ άλλων εμβολίων και του συγκεκριμένου είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 εβδομάδες.

7.Επειδή η  αποτελεσματικότητα του εμβολίου τεκμηριώθηκε σε αρνητικούς ως προς τη Leishmania σκύλους, ΔΕΝ είναι γνωστή η πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την επιβράδυνση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης, στους σκύλους που έχουν ήδη μολυνθεί. Επιπλέον, από τη στιγμή που ένας σκύλος προχωρήσει στο στάδιο της ενεργού λοίμωξης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί η εξέλιξη της νόσου και θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αντιλεϊσμανιακών φαρμάκων.

Συνεπώς, συνιστάται να εξετάζονται όλοι οι σκύλοι πριν από τον πρώτο τους εμβολιασμό.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σχετικά με το διαγνωστικό έλεγχο, κάθε μία από τις οποίες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Α. Ορολογικός έλεγχος( IFAT, ELISA, ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ): πρόκειται για ταχεία και οικονομική μέθοδο. Οι υψηλοί τίτλοι σχετίζοται με ενεργό λοίμωξη ανώ οι άρρωστοι σκύλοι σχεδόν σίγουρα θα δώσουν θετικό αποτέλεσμα. Αποδεκτό ως διαγνωστικό μέσο ρουτίνας για υγιείς σκύλους. Μειονέκτημα των μεθόδων αυτών αποτελεί το γεγονός πως μερικοί σκύλοι μπορεί να παραμείνουν οροαρνητικοί για λίγους μήνες πριν γίνουν θετικοί, συνεπώς τίτλοι που είναι αρνητικοί ή ασθενώς θετικοί μπορεί να σχετίζονται με στάδιο νόσου σε εξέλιξη.

Β.Μικροσκοπική ή Ανοσοϊστοχημική εξέταση επιχρισμάτων από δερματικές αλλοιώσεις, λεμφαδένες , μυελό των οστών ή σπλήνα: Εάν είναι θετική, είναι σίγουρο ότι ο σκύλος έχει τη νόσο. Υπάρχει όμως πιθανότητα αρνητικών αποτελεσμάτων ακόμα και σε περιστατικά πλήρους εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι αρκετά ευαίσθητη. Δεν είναι κατάλληλη για χρήση στον προεμβολιακό διαγνωστικό έλεγχο ρουτίνας των υγιών σκύλων.

Γ. PCR(κανονικά γίνεται σε δείγματα από παρακέντηση μυελού των οστών, λεμφαδένα ή σπλήνα, ή σε υλικό που έχει ληφθεί από ύποπτη αλλοίωση): Ιδιαίτερα υψηλής ευαισθησίας. Η καθιερωμένη χρήση της αυξάνεται, ενώ δίνει αποτελέσματα σε λογικό χρονικό διάστημα. Το θετικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την έκθεση στο παράσιτο, όμως δεν επιβεβαιώνει την ενεργό λοίμωξη. ΔΕΝ συνιστάται ως διαγνωστικό μέτρο ρουτίνας σε υγιείς σκύλους. Θετικό αποτέλεσμα δεν ισοδυναμεί με νόσο .

Αν και πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα, είναι σαφές ότι η καλύτερα προσαρμοσμένη μέθοδος προεμβολιακού διαγνωστικού ελέγχου είναι ο ορολογικός έλεγχος.

Τα παρακάτω αναφέρονται στην μέθοδο ανοσοφθορισμού IFAT.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Εξακολουθεί να υπάρχει μια πιθανοτητα να φέρει ο σκύλος το παράσιτο επειδή μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες πριν αυξηθεί ο τίτλος. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί εντελώς αυτός ο κίνδυνος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι 'ασθενώς θετικό', (μεταξύ του εργαστηριακού ουδού και του 4πλάσιου  του ουδού, ) θα πρέπει να γίνεται μία ακόμα ορολογική περίπου 3 μήνες αργότερα, πράγμα το οποίο θα γινόταν επίσης και στην περίπτωση που η δοκιμασία γινόταν για διαγνωστικούς σκοπούς. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να σχετιστεί με ένα επικείμενο στάδιο κλινικής νόσου ή με έναν ανθεκτικό σκύλο ο οποίος καταπολεμά τη λοίμωξη και δε θα προχωρήσει ( τουλάχιστον την περίοδο της εξέτασης ) σε στάδιο κλινικής νόσου. Αν η επόμενη ορολογική εξέταση είναι αρνητική, ο εμβολιασμός είναι δικαιολογημένος. Ωστόσο, άν το τεστ παραμείνει θετικό, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ΔΕΝ είναι γνωστή και επομένως δεν συνιστάται ο εμβολιασμός σε αυτή την περίπτωση, εκτός και αν υπάρξουν περαιτέρω δεδομένα.

Εάν το αποτέλεσμα είναι 'ισχυρά θετικό'( πάνω από το 4πλάσιο του εργαστηριακού ουδού), ο εμβολιασμός ΔΕΝ ενδείκνυται. Οι ισχύουσες, οδηγίες, συστήνουν σε αυτή την περίπτωση να αντιμετωπίζεται ο σκύλος ως άρρωστος.

Λόγω του εμβολιασμού θα προκύψουν κανονικά παροδικοί θετικοί τίτλοι στην ορολογική εξέταση. Ωστόσο, οι τίτλοι αυτοί αναμένεται να έχουν μειωθεί έως τη χρονική στιγμή της πρώτης ετήσιας αναμηνηστικής δόσης. Σε κάθε περίπτωση, ο προεμβολιακός ορολογικός έλεγχος χρειάζεται μόνο πριν από τον πρώτο εμβολιασμό.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ( ΚΙΤ- ΙΑΤΡΕΙΟΥ)

Το γρήγορο ορολογικό τεστ έχει το πλεονέκτημα να δίνει σχεδόν άμεσα αποτέλεσμα , γεγονός το οποίο επιτρέπει τον εμβολιασμό του σκύλου την ίδια ημέρα. Ωστόσο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια δοκιμασία, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποτελέσματα σύμφωνα με την IFAT, προκειμένου να διατηρείται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Η ίδια εταιρεία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ που βασίζεται σε τεχνολογία  Κινεσίνης - το Speed Leish KTM- το οποίο έχει αποτελέσματα σύμφωνα με την IFAT σε ποσοστό 98,5%. Ένα θετικό αποτέλεσμα με το τεστ αυτό αντιστοιχεί με τίτλο IFAT περίπου 1/100 ή υψηλότερο. Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη δοκιμασία είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά διατηρεί και υψηλή εξειδίκευση. Δε δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, λόγω λοίμωξης με άλλους παράγοντες όπως Ehrlichia κα. Είναι ιδανική για προεμβολιακό διαγνωστικό έλεγχο, ενώ ένα αρνητικό αποτέλεσμα επιτρέπει την έναρξη του εμβολιασμού. Επιπλεόν, η συγκεκριμένη δοκιμασία δε δίνει θετικό αποτέλεσμα, σε ένα μη προσβεβλημένο αλλά εμβολιασμένο σκύλο, επειδή αναγνωρίζει τμήματα του παρασίτου , που δεν υπαάρχουν στο εμβόλιο.

Επειδή το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι μια ποσοτική δοκιμασία, ένα θετικό αποτέλεσμα σοδυναμεί με δύο πιθανότητες για την κλίμακα της IFAT:

1. Ο τίτλος μπορεί να είναι 'ασθενώς θετικός' στην κλίμακα της IFAT οπότε θα χρειαστεί επανέλεγχος σε περίπου 3 μήνες ή

2.Ο τίτλος μπορεί να είναι 'ισχυρά θετικός ' στην κλίμακα της IFAT πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι η νόσος είναι σε φάση εξέλιξης.

Ο μόνος τρόπος για να διαφοροποιηθούν αυτές οι δύο πιθανότητες είναι να γίνει μια ποσοτική δοκιμασία .

Περιληπτικά, το πλάνο που προτείνει η εταιρεία παρασκευής του εμβολίου ως προς τον προεμβολιακό έλεγχο των σκύλων είναι το εξής:

ΓΡΗΓΟΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ:

Αν βγει αρνητικό, προχωρήστε στον εμβολιασμό. Θυμηθείτε ότι ανάλογα με το ιστορικό του, ο σκύλος μπορεί να είναι ακόμη θετικός στην PCR.

Αν βγει θετικό, προχωρήστε σε ποσοτική δοκιμασία (IFAT , ELISA ).

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ (IFAT, ELISA):

Αν βγουν αρνητικές, προχωρήστε στον εμβολιασμό. Θυμηθείτε ότι ανάλογα με το ιστορικό του, ο σκύλος μπορεί να είναι ακόμη θετικός στην PCR.

Αν βγουν ασθενώς θετικές ( έως 4πλάσιο του εργαστηριακού ουδού), η κατάσταση του σκύλου δεν είναι γνωστή. Η καλύτερη ενέργεια είναι να γίνουν άλλες δοκιμασίες, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει νόσος και εάν το αποτέλεσμά τους είναι αρνητικό να γίνει επανεξέταση σε 3 μήνες.

Αν βγουν ισχυρά θετικές ( 4πλάσιο και άνω του εργαστηριακού ουδού) , ο σκύλος σχεδόν σίγουρα έχει ενεργό νόσο. Εξετάστε κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

8.Τα ζώα πρέπει να αποπαρασιτώνονται πριν από τη χορήγηση του CaniLeish. Ο καλός γενικός παρασιτικός έλεγχος, που καλύπτει τόσο τους εσωτερικούς σκώληκες όσο και τα εξωτερικά παράσιτα όπως οι κρότωνες, δεν είναι μόνο ωφέλιμος για τη γενική υγεία του σκύλου, αλλά επίσης, βοηθάει στη μείωση δευτερογενών παραγόντων με δυνητικά αντίθετη δράση ως προς τις ευεργετικές δράσεις του CaniLeish στο ανοσοποιητικό σύστημα.

9.Το εμβόλιο ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ζώα που κυοφορούν ή θηλάζουν. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε αυτή την ομάδα των ζώων.

10. Οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα δεν έχουν εκτιμηθεί. Κατά τη διάρκεια των μελετών, μερικοί σκύλοι ακολουθούσαν μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές και δε σημειώθηκαν προβλήματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν όλες οι πιθανές αλληλεπιδράσεις και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται μια γενική προειδοποίηση στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος. Θα έχρηζε βέβαια ιδιαίτερης προσοχής η έναρξη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, με πιθανή επίδραση στην ανοσοαπόκριση.

11.Δεν είναι απαραίτητη η τακτική εξέταση των ζώων προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο αναγνωρίστηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τίτλοι αντισωμάτων θα είναι θετικοί για μια μικρή περίοδο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ο προστατευτικός μηχανισμός προέρχεται από την κυτταρική ανοσία, που δεν μπορεί να ανιχνευτεί με ορολογικές μεθόδους. Για το λόγο αυτό, δεν ενδείκνυται η προσπάθεια προσδιορισμού των απαιτήσεων για αναμνηστικό εμβολιασμό  να βασίζεται στην ορολογική ανάλυση. Θα πρέπει να ακολουθείται το εγκεκριμένο πρωτόκολλο του ετήσιου επανεμβολιασμού.

Σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος σκύλος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξετάσεις, για παράδειγμα όταν ο κτηνίατρος πιστεύει ότι σε έναν εμβολιασμένο σκύλο η νόσος είναι σε στάδιο εξέλιξης, είναι καλό αρχικά να χρησιμοποιηθεί μια διαφορική δοκιμασία όπως το τεστ Speed Leish K της εταιρείας. Αν το τεστ είναι θετικό και απαιτούνται περαιτέρω ποσοτικές εξετάσεις, η πλέον ενδεικνυόμενη επιλογή θα ήταν ένας ποσοτικός ορολογικός έλεγχος βασισμένος σε τεχνολογία Κινεσίνης ή σε κάποιο ειδικό αντιγόνο που δεν υπάρχει στο εμβόλιο. Ένα θετικό απτέλεσμα IFAT, ELISA σε έναν σκύλο που έχει εμβολιασθεί , δε δηλώνει απαραίτητα ότι ο σκύλος αναπτύσσει τη νόσο. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι διαγνωστικού ελέγχου  ( π.χ.PCR ) , οι οποίες δεν επηρεάζονται από τον εμβολιασμό.

12.Από τις πειραματικές μελέτες έγινε σαφές ότι σε κάθε σκύλο είναι αναμενόμενη η εμφάνιση μικρού τοπικού οιδήματος, στα πλαίσια της φυσιολογικής αντίδρασης σε αυτό το εμβόλιο. Η αντίδραση είναι αυτοπεριοριζόμενη, χωρίς να χρειαστεί θεραπεία σεσχεδόν κανένα περιστατικό.

Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές πως η έλλειψη ανίχνευσης ενός τέτοιου οιδήματος, δεν είναι ένδειξη αποτυχίας του εμβολίου.

 

 

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΟΥ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΙΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ .

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: CaniLeish -Τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος- VIRBAC

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

FaLang translation system by Faboba