Από την Κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

 

Η μικρή Αλίσια έγινε καλά και έρχεται με την ιστορία της να μας θυμίσει για μια ακόμα φορά πως υπάρχει καλοσύνη και αγάπη γύρω μας............αρκεί να το πιστέψουμε!

Η μικρή μας ηρωίδα λοιπόν τριγύριζε για καιρό στους δρόμους μόνη, πεινασμένη και ταλαιπωρημένη από την ασθένεια που την βασάνιζε, χωρίς να ξέρει τι να κάνει και που να πάει για ζητήσει βοήθεια! Η βοήθεια όμως ήρθε γιατί ......το σύμπαν και ακούει.........και βλέπει!!!

Έτσι κι εκείνο το πρωί, έτυχαν όλες οι......."συμπτώσεις" που έφεραν τη μικρή Αλίσια σε μια ζεστή αγκαλιά που της έσωσε τη ζωή!

Η κυρία Φωτεινή "έτυχε" να περνάει με το αυτοκίνητό της κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών, όταν ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά στις ρόδες η μικρή Αλίσια σε πραγματικά άθλια κατάσταση! Βρώμικη, αδύνατη και με έναν ματωμένο "όγκο" να προβάλει από το πίσω μέρος του σώματός της. Η κυρία Φωτεινή σταμάτησε, πήρε τη μικρή και την μετέφερε άμεσα σε κτηνιατρείο της περιοχής όπου και της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το ζώο είχε υποστεί πρόπτωση μήτρας και γι'αυτό υποβλήθηκε άμεσα και επιτυχώς σε χειρουργείο ωοθηκυστερεκτομής (στείρωσης). Η μικρή ανάρρωσε από το χειρουργείο σύντομα και ο "όγκος" φάνηκε να υποχωρεί τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.  Η κυρία Φωτεινή κράτησε την Αλίσια στο σπίτι της και ανέλαβε τη φροντίδα της για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αρκετό καιρό μετά όμως, η μικρή εμφάνισε πάλι ένα μικρό "όγκο" που προέβαλε από το αιδοίο της . Ο όγκος αυτός εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν κατά περιόδους ώσπου σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει και να προβάλλει μόνιμα από το αιδοίο του ζώου. Η μικρή έγλειφε την περιοχή ασταμάτητα και ο όγκος αυτός μάτωνε και φαινόταν ιδιαίτερα επώδυνος. 

 

 

 

 

 Τότε η κυρία Φωτεινή απευθύνθηκε σε εμάς, πιστεύοντας πως πρόκειται και πάλι για κάποια πρόπτωση από το γεννητικό σύστημα της μικρής. Έτσι, μας έφερε την Αλίσια για να την εξετάσουμε.

Η διάγνωση δεν άργησε να έρθει. Η υποψία μας πως αυτό που προέβαλε από το αιδοίο του ζώου ήταν ένας πραγματικός όγκος, επιβεβαιώθηκε από την βιοψία που πραγματοποιήσαμε. Το Κτηνιατρικό εργαστήριο Nation Wide στην Αγγλία μας απάντησε πως αυτό που βασάνιζε τη μικρή Αλίσια ήταν ένας τύπος καρκίνου που ονομάζεται ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑ!!!!

Το είδος αυτού του νεοπλάσματος (όγκου) που είναι συνήθως καλοήθης (αν και μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθη!) είναι ιδιαίτερα ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΣ!

Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής και γι'αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε αδέσποτα ζώα που ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα. Πέρα από το γεννητικό σύστημα όμως, κύτταρα αυτού του όγκου μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ενός ζώου όταν αυτό γλείφει την περιοχή του πρωτογενούς όγκου. Για παράδειγμα, όταν αρσενικά σκυλιά μυρίζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο και πάσχουν από αυτή την ασθένεια, μπορεί να εκδηλώσουν τέτοιους όγκους στο πρόσωπό τους! Ακόμα, το ίδιο το θηλυκό ζώο γλείφοντας την περιοχή του γεννητικού συστήματος όπου υπάρχει ο πρωτογενής όγκος μπορεί μόνο του να δημιουργήσει μεταστάσεις του όγκου αυτού σε άλλα σημεία του σώματός του (πρόσωπο, πόδια κτλ).

Η εντόπιση του όγκου αυτού στο έξω γεννητικό σύστημα του θηλυκού ζώου (κόλπος) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην παρεμπόδιση της φυσιολογικής ούρησης λόγω απόφραξης της ουρήθρας!

 

 

Η θεραπεία εκλογής για την πάθηση αυτή είναι η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το ποσοστό επιτυχίας και πλήρους ίασης των ζώων που δέχονται αυτή την αγωγή είναι πολύ υψηλό! Φάρμακο εκλογής είναι η ΒΙΝΚΡΙΣΤΙΝΗ και χορηγείται ενδοφλεβίως, σε συνεδρίες που πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα για 3-4 φορές.

 

Έτσι λοιπόν και χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκινήσαμε τις χημειοθεραπείες για τη μικρή και γλυκύτατη Αλίσια!

Η κυρία Φωτεινή έφερνε την Αλίσια μία φορά την εβδομάδα στο ιατρείο μας, όπου και χορηγούσαμε την ενδοφλέβια αγωγή. Από τη δεύτερη κιόλας συνεδρία, τα πρώτα σημεία βελτίωσης άρχισαν να φαίνονται! Ο όγκος μίκρυνε σε μέγεθος, η αιμορραγία μειώθηκε και η Αλίσια ήταν πολύ πιο χαρούμενη.

 

 

 

 

Στην τέταρτη συνεδρία ο όγκος είχε εξαφανιστεί! και φυσικά η χαρά μας ήταν ............απερίγραπτη!

 

 Η μικρή Αλίσια μπορεί να κουνάει την ουρά της χαρούμενη και υπερήφανη να επιδεικνύει την απίστευτη ..........ομορφιά της!

 

 

Με την άψογη συμπεριφορά της δείχνει καθημερινά την ευγνωμοσύνη της στην κυρία Φωτεινή που την έσωσε και στέλνει μήνυμα σε όλους, πως.................ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΤΕΛΙΚΑ!!!!!!!!!!

 

***Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Svetlana-Fotini Volzhanina όχι μόνο για την φροντίδα και αγάπη που έδειξε στη μικρή Αλίσια αλλά και τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας διέθεσε!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΦΩΤΕΙΝΗ!
ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!
 

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba