ΝΑΙ!

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σαφής και μονολεκτική!
Η Λεπτοσπείρωση όπως ήδη εξήγησα είναι μια επικίνδυνη "Ζωονόσος", με κρούσματά της να αναφέρονται σε πολλές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες ανά τον κόσμο και φυσικά και στην χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ(Κένρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων),κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 20 κρούσματα (το 2013, αναφέρθηκαν 24κρούσματα).
Η Λεπτοσπείρωση θεωρείται η ζωονόσος με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση.

Θεωρητικά, όλοι οι ορότυποι του μικροβίου θα μπορούσαν να προσβάλλουν τον Άνθρωπο. Πιο συχνή και επικίνδυνη όμως θεωρείται η προσβολή από την Leptospira Icterohaemorrhagiae.

Η μετάδοση της λεπτόσπειρας στον Άνθρωπο μπορεί να γίνει είτε ΑΜΕΣΑ είτε ΕΜΜΕΣΑ.

♦Στην ΑΜΕΣΗ μετάδοση,η είσοδος του μικροβίου στο σώμα του Ανθρώπου γίνεται είτε από τους βλεννογόνους (πχ.Έσω επιφάνεια ματιών,Στόμα,Μύτη) είτε από αμυχές και εκδορές του δέρματος, μετά από επαφή με ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ούρα ή ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ζώων.
♦Στην ΕΜΜΕΣΗ μετάδοση, η είσοδος του μικροβίου στο σώμα γίνεται πάλι από τις ίδιες οδούς, αλλά μετά από επαφή του Ανθρώπου με ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΥΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!(μολυσμένα νερά, μολυσμένη τροφή).


Η ΕΜΜΕΣΗ οδός μόλυνσης του Ανθρώπου είναι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη, αφού σπάνια θα σκεφθεί κανείς την πιθανότητα να μολυνθεί από κάτι τόσο σοβαρό όταν:

-Πίνει νερό από μια πηγή αγνώστου καθαριότητας.

-Κολυμπάει σε μια λίμνη.

-Διασκεδάζει κάνοντας υδάτινα σπορ.

-Τρώει φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τον κήπο του..............
Μετά την είσοδό του το μικρόβιο μεταφέρεται με το αίμα σε όλο σχεδόν το σώμα του Ανθρώπου με κυριότερο στόχο τους νεφρούς, το συκώτι, τις μήνιγγες του εγκεφάλου, τους οφθαλμούς.

 

Στις ομάδες ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ανήκουν άνθρωποι που είτε μέσω επαγγελματικών είτε μέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων εκτίθενται στον κίνδυνο επαφής τους με το μικρόβιο της Λεπτοσπείρωσης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

 

-Επαγγελματίες του Κτηνιατρικού χώρου

(Κτηνίατροι και εργαζόμενοι σε κτηνιατρεία, κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία. Κτηνοτρόφοι. Αγρότες. Εργαζόμενοι σε Pet-Shops)

-Κυνηγοί.
-Στρατιωτικό προσωπικό.
-Εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών.
-Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις

και γενικότερα άνθρωποι που μπορεί να έχουν είτε ΑΜΕΣΗ είτε ΕΜΜΕΣΗ επαφή με μολυσμένα ζώα και άγρια τρωκτικά.

Ψυχαγωγικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαφή με μολυσμένα νερά και έδαφος (υδάτινα σπόρ,κολύμπι σε λίμνες / ποτάμια, ψάρεμα, διάφορα σπορ σε λασπώδεις περιοχές κτλ) επίσης μπορεί να ευθύνονται για την έκθεση Ανθρώπων στον κίνδυνο της Λεπτοσπείρωσης.

 

◊Το ότι η Λεπτοσπείρωση λοιπόν μπορεί να προσβάλλει τον Άνθρωπο είναι σαφές, γνωστό και σίγουρο.

 

◊Το ότι τα άγρια τρωκτικά (αρουραίοι και ποντίκια) είναι η βασική πηγή άμεσης ή έμμεσης μετάδοσης, είναι επίσης σίγουρο.

Αυτό που παραμένει προς αποσαφήνιση και περαιτέρω έρευνα, είναι ο ρόλος των κατοικιδίων σκύλων και γατών στη μετάδοση της νόσου στον Άνθρωπο.

Προς αποφυγήν λοιπόν παρεξηγήσεων και πανικού, είναι αναγκαίο να διευκρινήσουμε πως:

Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν το ακριβές ποσοστό κινδύνου μετάδοσης της νόσου στον Άνθρωπο από μολυσμένους σκύλους και γάτες!

Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα βασίζονται σε συγκριτικές μελέτες και έρευνες που γίνονται μεταξύ ζώων (σκύλων) και Ανθρώπων που ζουν στα ίδια περιβάλλοντα και σε στενή επαφή. Δηλαδή, εξετάζονται ταυτόχρονα άρρωστα από Λεπτοσπείρωση ζώα και οι Άνθρωποι που βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους για να εξαχθούν στατιστικά αποτελέσματα ως προς τα ποσοστά μόλυνσης των Ανθρώπων από μολυσμένους σκύλους. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα αυτά δεν δείχνουν το ποσοστό μόλυνσης Ανθρώπων άμεσα από τους μολυσμένους σκύλους να είναι υψηλό και άλλοι το αποδίδουν στην βραχύτερη αποβολή του μικροβίου με το ούρο του σκύλου απ'ότι με το ούρο των τρωκτικών ενώ άλλοι, στη χορήγηση αντιβιοτικών στους άρρωστους σκύλους που μειώνει την Λεπτοσπειρουρία.  Απαιτείται ΟΜΩΣ ακόμα πολύ δουλειά και έρευνα σε αυτό το θέμα.

ΓΙ'ΑΥΤΌΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Η ΛΗΨΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ Ή ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ!

Ο ρόλος του Κτηνιάτρου είναι ξεκάθαρος και σημαντικότατος στην ενημέρωση των ιδιοκτητών σκύλων που νοσούν από Λεπτοσπείρωση ή θεωρούνται ύποπτοι, αλλά ακόμα και υγιών σκύλων που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ (ή σε επικίνδυνες περιοχές 2-3 φορές το χρόνο).

Ο Κτηνίατρος που ενδιαφέρεται τόσο για την υγεία του ζώου σας όσο και για την δική σας, θα σας συμβουλεύσει να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού Ιατρού Παθολόγου στην περίπτωση υποψίας της νόσου στο ζώο σας. Αυτή τη συμβουλή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ. Στον προσωπικό σας Ιατρό θα πρέπει να πείτε όλη την αλήθεια για την κατάσταση του ζώου σας αλλά και τις πιθανές υποψίες σας για την πηγή μόλυνσης του ζώου σας.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

♦Ακόμα και αν ο σκύλος ΔΕΝ ευθύνεται άμεσα για την μετάδοση της νόσου στον Άνθρωπο, είναι λογικό να σκεφθείτε πως εκεί που ο Σκύλος σας βρήκε το μικρόβιο, εκεί μπορεί να το βρείτε και εσείς!!!!!

♦Από τη στιγμή που ένα οικόσιτο ζώο μολύνθηκε από Λεπτοσπείρωση, είναι αφελές να αγνοείται ο συνεχής κίνδυνος μόλυνσης του Ιδιοκτήτη ή επαναμόλυνσης του ίδιου του ζώου στο μέλλον, από την ίδια πηγή!!!!!

♦Και σε ακόμα πιο απλή γλώσσα: οι περισσότεροι οικόσιτοι σκύλοι ζουν και κινούνται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα ( σπίτια, αυλές, μπαλκόνια, χωράφια, συγκεκριμένες αλάνες και πάρκα για τις βόλτες τους κτλ.) Η Λεπτοσπείρωση ΔΕΝ πέφτει από τον ουρανό! Δεν την στέλνουν οι εξωγήινοι για να μας εξοντώσουν. ΔΕΝ μας την ψεκάζουν! Είναι υπαρκτός κίνδυνος και βρίσκεται πολύ συχνά στο περιβάλλον μας.

ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ ΧΑΔΙ ΣΤΟ ΥΓΙΕΣ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ ΖΩΟ ΜΑΣ!

♥ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ! (άμεσα από την επαφή με τρωκτικά, έμμεσα από την επαφή με μολυσμένο περιβάλλον από το ούρο τρωκτικών).

Για όσους λοιπόν καθησυχάζονται από κάποιες ανυπόστατες στατιστικές ή έρευνες που επιμένουν πως η Λεπτοσπείρωση δεν μεταδίδεται από το σκύλο στον Άνθρωπο, τους απαντώ πως δεν θα μπορούσε κανείς να το εύχεται να είναι έτσι τα πράγματα, περισσότερο από εμένα και τα εκατομμύρια συναδέλφων ανά τον κόσμο ( Κτηνίατρος είμαι και έρχομαι σε επαφή καθημερινά με άρρωστα και ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ ζώα) , αλλά πρέπει να έχουμε την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ να σκεφθούμε πως:

♥ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ!!!!!


Η έρευνα δε, έρχεται να επιβεβαιώσει την παραπάνω θέση (Brod et.al.20015): βρέθηκαν αντισώματα σε Ανθρώπους, κατά οροτύπων του σκύλου. Αυτό υποδεικνύει τον πιθανό ρόλο του σκύλου ως ΦΟΡΕΑ της νόσου στον Άνθρωπο.

Η μετάδοση της Λεπτοσπείρωσης από Άνθρωπο σε Άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια και μπορεί να συμβεί μέσω σεξουαλικής επαφής ή και του μητρικού θηλασμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα (2015), εμβόλιο κατά της Λεπτοσπείρωσης του Ανθρώπου δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας. Εμβόλιο κατά της Λεπτοσπείρωσης (κατά συγκεκριμένων αροτύπων ανάλογα με την περιοχή) κυκλοφορεί στην Κούβα, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία και είναι διαθέσιμο σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες Υψηλού κινδύνου.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μιλούν για την Λεπτοσπείρωση ως μια επικίνδυνη Επανεμφανιζόμενη Απειλή, εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας νέων μεθόδων διάγνωσης της νόσου και πρόληψής της. Ιδιαίτερα τονίζουν την ανάγκη αναφοράς των κρουσμάτων Λεπτοσπείρωσης σε ζώα και Ανθρώπους ανά τον κόσμο προκειμένου να εξάγονται συμπεράσματα για την επιδημιολογία της νόσου και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας!
 
 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..................

14.ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ?

FaLang translation system by Faboba