Από την υπεύθυνη κτηνίατρο Βασιλική Α.Νταβλούρου

Το ιατρείο είναι επίσης εξοπλισμένο με μηχάνημα υπερήχων. Ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διάγνωσης εγκυμοσύνης, όπου η λήψη ακτινογραφιών είναι επικίνδυνη για το ίδιο το ζώο καθώς και τα έμβρυα.

 

 

 

Σαν εξέταση είναι πολύ απλή και από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι ότι δεν προκαλεί πόνο και τις περισσότερες φορές, δεν απαιτεί την ακινητοποίηση του ζώου μέσω αναισθησίας.

Η εξέταση με υπερήχους μπορεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τη μορφολογία των περισσοτέρων ενδοκοιλιακών οργάνων του σώματος του ζώου, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία της καρδιάς.

Η εξέταση του ζώου με υπερηχογράφημα γίνεται συνήθως κατόπιν ραντεβού,(εκτός από τα έκτακτα περιστατικά) και η διαδικασία έχει ως εξής : το ζώο συγκρατείται από τον ιδιοκτήτη του ή /και τον βοηθό κτηνιάτρου. Η προς εξέταση περιοχή του σώματος κουρεύεται και ένα ειδικό gel εφαρμόζεται τοπικά ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη επαφή του ανιχνευτού υπερήχων με το δέρμα. 

 

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της εξέτασης μέσω της οθόνης του μηχανήματος. Τα αποτελέσματα τυπώνονται από ειδικό εκτυπωτή και αρχειοθετούνται. Αντίγραφό τους είναι πάντα διαθέσιμο για τον ιδιοκτήτη.

FaLang translation system by Faboba