Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν χωράει καμία αμφισβήτηση και αυτό είναι όχι μόνο πόρισμα των αμέτρητων ερευνών που έχουν γίνει ανά τον κόσμο από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και κατάθεση προσωπικής εμπειρίας από τον αριθμό των περιστατικών που έχουμε διαχειριστεί στο ιατρείο μας και αφορούσαν σε σκύλους διαφορετικών φυλών, ηλικιών, μεγεθών και φύλων!
Σίγουρα υπάρχει και για τη Λεπτοσπείρωση όπως και για κάθε ασθένεια, η ομάδα Υψηλού Κινδύνου! Ζώα δηλαδή που λόγω διαφόρων συνθηκών και παραγόντων κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο:
1.Σκύλοι που ζουν περισσότερο έξω και έχουν πρόσβαση σε μολυσμένα υδάτινα περιβάλλοντα ( λασπώδη νερά, μολυσμένα ποτάμια, λίμνες κα. )
ή έρχονται σε στενή επαφή με τους "άγριους" φορείς της νόσου ( αρουραίους, ποντίκια κα).
Τα ζώα αυτά μπορεί να μολυνθούν όταν παίζουν, κολυμπούν ή πίνουν νερό από τέτοιες περιοχές ή κυνηγούν και τρώνε μολυσμένα άγρια ζώα.
2. Σκύλοι κυνοκομείων και καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης εδώ, οφείλονται τόσο στις συνθήκες συνωστισμού όσο και στην φτωχή Υγιεινή και Καθαριότητα που μερικές φορές επικρατεί σε τέτοιους χώρους.
3. Κυνηγετικοί και σκύλοι Εργασίας,
λόγω της συχνότερης επαφής τους τόσο με μολυσμένα υδάτινα περιβάλλοντα, όσο και με άγρια τρωκτικά.
4.Ανεμβολίαστοι σκύλοι!!!!
οπουδήποτε κι αν ζουν(μέσα ή έξω από το σπίτι!).
5.Σκύλοι νεαρής ηλικίας < 1 έτους.
Σε καμία περίπτωση όμως, δεν επιτρέπεται να θεωρεί κανείς πως οι οικόσιτοι ακόμα και εμβολιασμένοι σκύλοι, ΔΕΝ κινδυνεύουν να έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με το μικρόβιο της Λεπτοσπείρωσης ή ακόμα και να νοσήσουν!!!!
Εδώ πρέπει να γίνει σαφές, πως ακόμα και ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ σκύλοι μπορεί να νοσήσουν από Λεπτοσπείρωση!
Η συχνή παρεξήγηση που γίνεται σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, είναι πως από τη στιγμή που γίνονται κάθε χρόνο, είναι αδύνατο να νοσήσει ένα ζώο. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που προκύπτει από την έλλειψη κατανόησης του μηχανισμού δράσης των εμβολίων (σε ανθρώπους και ζώα).
Η βασική ένδειξη που αναφέρεται ξεκάθαρα σε κάθε έγκλειστο φύλλο οδηγιών οποιουδήποτε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ εμβολίου (διότι υπάρχουν και θεραπευτικά εμβόλια Ανθρώπινα και Κτηνιατρικά) είναι η εξής:
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.
Μείωση της θνησιμότητας!!!
Δηλαδή αφού προσβληθούμε από μια ασθένεια κατά της οποίας εμβολιαζόμαστε, να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου!!!!! Εμβολιασμός ΔΕΝ σημαίνει πως αποκλείεται να μολυνθώ από μια ασθένεια. Σημαίνει πως αν μολυνθώ, θα κινδυνεύσω λιγότερο από ότι θα κινδύνευα αν δεν είχα κάνει εμβόλια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, ώστε να μην μένει καμία απορία σχετικά με το γιατί εμβολιασμένα ζώα αρρωσταίνουν, αλλά και για να πεισθεί και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης πως οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι!!!!!
♦ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΩ?
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από μια μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αμερική από το 2000 έως το 2009, σε σκύλους που παρουσιάσθηκαν και διαγνώσθηκαν με Λεπτοσπείρωση σε Κτηνιατρικά νοσοκομεία όλης της χώρας. Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται να εκπλήξει πολλούς, επιβεβαιώνοντας πως μικρόσωμοι σκύλοι <6.8κιλών και ιδίως της φυλής YORKSHIRE TERRIER, εμφανίζουν υψηλή συχνότητα στη νόσο! Κάποιοι ενοχοποίησαν τους ελλειπείς εμβολιασμούς σε αυτά τα ζώα, λόγω της κοινής πεποίθησης πως τα μικρόσωμα ζώα μπορεί να υποστούν παρενέργειες από τους εμβολιασμούς!
Είναι λοιπόν μεγάλο το ποσοστό μόλυνσης των σκύλων ανά τον κόσμο από Λεπτοσπείρωση και να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε κυρίως σε οικόσιτους σκύλους, διότι βασική προϋπόθεση για τη διάγνωση μιας νόσου, είναι το ζώο να εξετασθεί από Κτηνίατρο! Δεν γνωρίζουμε με απλά λόγια, πόσα από τα αδέσποτα ή παραμελειμένα ζώα που ζουν σε χωράφια στη χώρα μας, μολύνονται, νοσούν και πεθαίνουν καθημερινά.
Η πεποίθηση πως οι εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν αναφυλακτικές αντιδράσεις σε μικρόσωμα ζώα, προέρχονται από ανακοινώσεις που δεν υποστηρίζονται από επίσημες έρευνες. Οι αντιδράσεις στο εμβόλιο της Λεπτοσπείρωσης δεν επιφυλάσσουν κανένα μεγαλύτερο κίνδυνο απ'ότι οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο και εμφανίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά και μάλιστα μειούμενη συχνότητα πλέον.(Moore GE, Guptill LF, Ward MP, et al. Adverse events diagnosed within three days of vaccine administration in dogs. J Am Vet Med Assoc. 2005;227:1102–1108. [PubMed]).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Λεπτοσπείρωση θα πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ύποπτο περιστατικό, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, το μέγεθος ή τον τρόπο ζωής του σκύλου! Εδώ ακριβώς έρχεται ο Κτηνίατρος να παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο τόσο στην διάσωση των ασθενών ζώων, όσο και στην πρόληψη διασποράς της νόσου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας!
5.ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ?